Vandringar och arrangemang

Följ med mig in i örternas värld! Det är en oändlig värld att gå på upptäcksfärd i. Vilda såväl som odlade upphör de aldrig att fascinera. Det finns alltid något vi kan använda oss av, vinter som sommar. Nedan följer exempel på mina guidningar både ute i naturen och i Gråbrödraklostrets örtagård i Ystad. Är ni tio eller flera och har en egen tanke om vad ni vill göra, tveka inte att höra av er. Ni kan då själva välja tidpunkt och plats. Datum för planerade, öppna vandringar finns nedan.

Guidning i Gråbrödraklostrets örtagård

Vi botaniserar bland klosterörtagårdens buxbomsomgärdade rutor, fyllda av läkeväxter. Du får den historiska bakgrunden till örterna tillsammans med de mustiga berättelser som örterna kunde ge upphov till i folktron. Med den kunskap vi har idag om vilka ämnen växterna innehåller kan vi förstå hur historierna uppstod men också vilken nytta nutidsmänniskan kan ha av dem. Vi kommer in på den moderna användingen i form av huskurer och olika sätt att njuta av örterna. Enkla recept du kan göra själv av det som växer i din trädgård.

I den vackra klostermiljön stiftar vi bekantskap med Hildegard von Bingen, en av medeltidens mest spännande personligheter. Hildegard var abbedissa i ett kloster i södra Tyskland på 1100-talet och efterlämnade många fantastiska verk om skapelsen, örter och om en helhetsläkekonst med många tankar som är giltiga än idag. Under tiden vi lyssnar till berättelsen om Hildegard bjuds vi på Hjärtevin och Nervkaka, allt tillrett enligt de recept hon efterlämnade.

Pris/person: 200:- I priset ingår guidning ca 1,5 timme, hjärtevin och nervkaka.

Vandringar i naturen

En vandring i naturen på dryg två timmar.Vandringarna genomförs från mars till oktober och platsen varierar med både årstid och inriktning. Vi gör täta stopp och jag berättar om växterna både som läkeväxter och som en del av måltiden. Innan lövsprickningen går vi i skog en för att titta närmare på våra läketräd och dess användbara knoppar. På våren kan vi börja leta de första närande små skotten och sedan har vi hela sommaren på oss att plocka och samla allt det som naturen bjuder. När det blir höst skördar vi det som mognat lite senare. Det är också nu det är tid för skörd av frukter och rötter. Under varje vandring bekantar vi oss med de växter som är aktuella just nu. Det finns alltid något spännande, oavsett årstid. Ute i naturen gör vi tillsammans också något användbart av det vi sett och vi avslutar alltid med en gemensam fika och tar upp frågor som dykt upp. Glöm inte anteckningsblock och penna och tänk på att ha kläder efter väder.