070-684 05 05 eva@herbasensia.se

Kursprogram hösten 2018

Lustfylld kunskapsförmedling om örter och dofter.
Välj bland nio olika rubriker:

  • Välkommen i örternas värld, en introduktion
  • Botanik, växtlatin och naturens läkande kraft.
  • Huskurer att göra själv
  • Hildegard av Bingen, både introduktion och fördjupningar.
  • Eteriska oljor för nytta och njutning
  • Hormonbalansera för ett gladare liv
  • Stärk ditt immunförsvar för en friskare vinter

Anmälan: Du anmäler dig till kurserna till Eva på 070-6840505 eller eva@herbasensia.se
Pris: 240:-/tillfälle undantaget ”Huskurer du kan göra själv”, som inkluderar material och därför kostar 380:-
Tid: Kurserna tar ca 2,5 timme och det ingår alltid örtte med tilltugg. Parfymkurserna är heldagar 9.30-15.30.
Plats: Kurserna hålls i vår egen trevliga lokal på Lilla Norregatan 17.

SÖNDAGEN 16/9 kl 13

Välkommen in i örternas värld.

Vad är en ört? Vad innehåller den? När började vi använda örterna och hur? Vi tittar på örterna historiskt och möter spännande personer på vägen fram till våra dagar. Vi lär också känna växterna lite närmre, deras aktiva ämnen och hur vi kan använda dem utifrån vad de innehåller och vilka delar av växten vi använder. Denna kväll är en introduktion och starten på din egen gröna kunskapsresa.

Onsdag 19/9 kl 18.30

Hildegard av bingen – möte med en fascinerande kvinna

Möt Hildegard av Bingen, en av medeltidens mest intressanta personligheter, lyssna till hennes biografi och hennes goda råd. Hon skrev verk om örter, om skapelsen och om en helhetsläkekonst med många tankar som är giltiga än idag. Hildegard skrev också musik som vi lyssnar på medan vi kokar hennes Hjärtevin och smakar på Nervkaka, allt tillrett enligt de recept hon efterlämnade.

Onsdag  3/10 kl 18.30

naturens läkande kraft, botaniken och de botaniska namnen

Rapporterna dugga tätt nu om hur välgörande det är att vistas i naturen och vi ägnar första delev av kvällen åt detta fascinerande ämne. 

Att dyka ner i en blomma med lupp är att få tillträde till en ny och fascinerande värld. Vi lär oss mer om växtens anatomi och dess aktiva ämnen. Vi pratar om Linné och hans gärning och vi letar oss fram bland de latinska namnen. Du kommer att upptäcka hur mycket dessa få ord kan berätta om växten.

lördag 6/10 kl 13.00

Hildegard av Bingen – den fysiska och kosmiska medicinen

Detta är en fördjupning för dig som redan lärt känna Hildegard litegrann och vill veta mer om de fysiska och kosmiska delarna av hennes helhetsläkekonst. Den fysiska delen innehåller hennes råd kring kost och livsmedel, de kryddor och örter hon rekommenderade och på vilket sätt hennes kurer görs. Den kosmiska delen innehåller bland annat Hildegards tankar kring läkande toner, elementen och ädelstenarna. Allt detta finns beskrivet i hennes verk Causae et Curae och Physica, som vi också kommer att bekanta oss med.

 

onsdag 10/10  kl 18:30

Hormonbalansera för ett gladare liv

Är du trött, håglös, stressad, har övergångsbesvär, PMS eller andra hormonrelaterade besvär? Vi pratar bland annat om sköldkörteln, binjurarna och könshormoner. Ingalill Vestman “Sjuksköterskan som blev frisk” är på besök och berättar om egenvård och vad du kan göra för att få bättre balans i dina hormoner. Eva Olsson ger dig tips på örter som är användbara i sammanhanget.

Onsdag 24/10 kl 18.30

huskurer du kan göra själv

Du får tips och recept på enkla huskurer som du kan göra själv av de örter du plockar eller odlar i din trädgård. Faktabaserad kunskap om varför du ska använda vissa växter och undvika andra är viktig, liksom att förstå vad i växten det är som är verksamt. Vi kokar en salva och ett cerat samt gör en tinktur, som du får med dig hem.

Onsdag 31/10 kl 18.30

stärk ditt immunförsvar för en friskare vinter

Många sjukdomar på vintern kan förebyggas. Det finns en mängd saker du kan göra själv. Ingalill Vestman “Sjuksköterskan som blev frisk” är på besök och berättar om hur du med hjälp av näringsmedicin och komplementärmedicin kan bygga upp ditt eget imunförsvar. Eva ger dig tip på vilka örter du kan använda.

Onsdag 7/11 kl 18.30

Hildegard av Bingen –  de 35 livskrafterna.

En fördjupningskväll för dig som redan lärt känna Hildegard lite grann och nu vill veta mer om hennes psykoterapeutiska verk, Liber Vitae Meritorum – boken om livsförtjänsterna, de 35 kraftparen av dygder och laster. Detta blir en början till att förstå Hildegards syn på kopplingen mellan kropp och själ, hur hon tänkte sig orsaken till människornas fysiska och psykiska problem, och hur man kunde lösa dem.

 

 

onsdag 14/11 kl 18.30

ETERISKA OLJOR för nytta och njutning

Den eteriska oljan är växtens själ, själva essensen. Hur påverkar den oss och hur fungerar vårt doftsinne? Vad är aromterapi? Du får veta mer om ett antal användbara oljor och hur du kan använda dem. Denna kväll är både teoretisk och praktisk. Med dig hem får du ett egenhändigt blandat doftsalt.

hildegard av bingen – fördjupningskurser

Under två tillfällen dyker vi utifrån olika teman lite djupare i Hildegards skrifter. Vi samtalar, diskuterar och gör också något praktiskt.

LÖRDAG 24/11 KL 13:00 – Kurer och ädelstenar
ONSDAG 5/12 KL 18:30 – Elementen

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng