Kursprogram våren 2019

Lustfylld kunskapsförmedling om örter och dofter.
Välj bland nio olika rubriker:

 

  • Växternas gröna kraft
  • Huskurer du kan göra själv
  • Örtvandringar
  • Hildegard av Bingen
  • Sömn, lugn och ro
  • Låt maten bli din medicin och medicinen din mat
Anmälan: Du anmäler dig till kurserna till Eva på 070-6840505 eller eva@herbasensia.se
Pris: 240:-/tillfälle undantaget  ”Huskurer du kan göra själv”, som inkluderar material och därför kostar 380:- och heldagskursen om Hildegard av Bingen som kostar 600:- inkl lättare lunch.
Du betalar på plats med kort, swish eller kontant.
Tid: Kurserna tar ca 2,5 timme och det ingår alltid örtte med tilltugg.
Plats: Kurserna hålls i vår egen trevliga lokal på Lilla Norregatan 17.

LÖRDAGEN 26/1 kl 13

Välkommen in i örternas värld.

Vad är en ört? Vad innehåller den? När började vi använda örterna och hur? Vi tittar på örterna historiskt och möte spännande personer på vägen fram till våra dagar. Vi lär också känna växterna lite närmre, deras aktiva ämnen, hur vi kan använda dem utifrån vad de innehåller och vilka delar av växten vi använder. Denna kväll är en introduktion och starten på din egen gröna kunskapsresa.

Onsdag 30/1 kl 18.30

Sömn, lugn och ro

En tredjedel av Sveriges befolkning uppger att de har sömnsvårigheter. Att komma till ro, trots daglig stress är idag en utmaning för många. En god sömn är kopplad till koncentration, motorik och reaktionstid. Rätt fokus, mat, örter och mental träning är nyckelfaktorer för att sova gott.

Ingalill Vestman ”Sjuksköterskan som blev frisk” berättar om hur du kan få bättre sömn och mera ro ur ett funktionsmedicinskt perspektiv och Eva Olsson ger dig tips på vilka växter som kan vara till din hjälp.

LÖRDAG  9/2 kl 10-15

Hildegard av Bingen och hennes helhetsläkekonst

Möt under en heldag Hildegard av Bingen, en av medeltidens mest intressanta personligheter. Vi inleder med hennes biografi och hennes tankar kring vår hälsa. Hildegard skrev verk om allt från skapelsen till läkeväxter  och formulerade en helhetsläkekonst med många tankar som är giltiga än idag.

Efter lunch fördjupar vi oss i två av de tre delarna av helhetsläkekonsten. Den fysiska delen, som innehåller hennes råd kring kost och livsmedel och den kosmiska delen, som innehåller bland annat Hildegards tankar kring läkande toner, elementen och ädelstenarna. Vi bekantar oss med hennes verk Causae et Curae och Physica och under dagen varvar vi teori med praktisk tillverkning av hennes kurer

ONSDAG 27/2 kl 18.30

Huskurer du kan göra själv

Du får tips och recept på enkla huskurer som du kan göra själv av de örter du plockar eller odlar i din trädgård. Faktabaserad kunskap om varför du ska använda vissa växter och undvika andra är viktig, liksom att förstå vad i växten det är som är verksamt. Vi kokar en salva och ett cerat samt gör en tinktur, som du får med dig hem. 

 

ONSDAG 6/3  kl 18:30

“Låt maten bli din medicin och medicinen din mat”

Redan Hippokrates läkekonstens fader som levde på 400-talet f.Kr visste att maten är viktig för vår hälsa. Vi går igenom olika former av mat som är bra för hormoner, immunförsvar, mag-tarmkanalen och hur vi kan välja glad mat, istället för det som gör oss trötta och deprimerade.

Ingalill Vestman ”Sjuksköterskan som blev frisk” berättar om hur du kan låta maten bli din medicin ur ett funktionsmedicinskt perspektiv och Eva Olsson ger dig tips på vilka vilda växter som kan bli en del av din måltid.

NYHET!

Växternas gröna kraft

För dig som har baskunskaperna från tidigare kurser kommer det nu fyra tillfällen där vi fördjupar våra gröna kunskaper. Vi utgår från växternas beståndsdelar och verksamma ämnen, vilka funktioner i kroppen de stödjer och hur vi därför kan använda dem.

Vi djupdyker i ett tiotal viktiga växter varje gång för att lära känna dem lite närmre.

Varje kurskväll varvas med teori och praktik. Under den praktiska delen får du göra din egen beredning, exempelvis tinktur, salva, olja, örtte eller annan kur.

Onsdag 13/3 kl 18.30
Växter rika på bitterämnen – hur och varför använder vi dem? 

Lördag 30/3 kl 13.00
Kärlstärkande, sammandragande, slemlösande – de viktiga glukosiderna.

Onsdag 10/4 kl 18.30
De eteriska oljornas olika egenskaper och vilka växter vi finner dem i. 

Lördag 27/4 kl 13.00
Växter med specifika ämnen och användningsområden.

ONSDAG 3/4 kl 18.30

Att plantera en läkeörtagård

Nu börjar det klia i de gröna fingrarna! Du får tips och råd kring odling och bruk av våra vanligaste och mest användbara läkeörter. Hur förökas de? Vilken växtplats vill de ha? Du får svar på dina frågor vare sig du odlar i rabatt eller kruka.

ONSDAG 8/5 kl 18.30 och LÖRDAG 25/5 kl 13

Örtvandringar i naturen runt Ystad

Under drygt två timmar går vi tillsammans i naturens skafferi och gröna apotek. Vi gör täta stopp och jag berättar om växterna både som läkeväxter och som en del av måltiden. Nu har vi hela sommaren på oss att plocka och samla. Mycket inspiration och ny grön kunskap har vi med oss hem.

ONSDAG 12/6 kl 18.30

Skörda, torka, förvara och bereda

Det är nu som all den kunskap vinterns kurser givet ska användas. Sommaren är plockningens tid och sedan ska det tas om hand. Du får veta allt om hur du ska skörda, torka och förvara. Det blir också tips och recept på användning av örter både i matlagningen och som huskurer. 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng