KURSPROGRAM hösten 2020

Lustfylld kunskapsförmedling om läkeväxter och dofter. 

Under hösten kan du välja bland en mängd spännande ämnen. Du lär känna växterna, både örter, buskar och träd, och deras gröna kraft både som läkeväxter och som en del av måltiden. Jag vill genom att förmedla kunskap om växterna och hur man använder dem för egenvård också förmedla tryggheten i hur du kan ta hand om dig själv på ett bra sätt.

I kursprogrammet finner du också de kurser jag arrangerar i samarbete med Ingalill Vestman, Må Bra Coctailen. Ingalill är leg. Sjuksköterska i funktionsmedicin, leg. Barnmorska och känd som ”sjuksköterskan som blev frisk”. Här får du fördjupad kunskap kring hälsa och om hur du med kosten kan stödja din kropp.

Anmälan: Du anmäler dig till kurserna till Eva på 070-6840505 eller eva@herbasensia.se

Pris: 280:-/tillfälle undantaget heldagskurserna, som kostar 600:-

Du betalar på plats med kort, swish eller kontant.

Tid: Kurserna tar ca 2,5 timme om inget annat anges och det ingår alltid örtte.

Plats: Kurserna hålls i Herbasensias trevliga lokal på andra våningen på Lilla Norregatan 17.

Ingalill är leg. Sjuksköterska, leg. Barnmorska och funktionsmedicinsk praktiker. Eva Olsson är Örtpedagog och Örtterapeut.

  Herbasensias kurser

  Herbasensia i samarbete med Må Bra Coctailen

  Örtvandring i naturen runt Ystad.    

  Lördag 8/8 kl 13

  Under drygt två timmar går vi tillsammans i naturens skafferi och gröna apotek. Vi gör täta stopp och jag berättar om växterna både som läkeväxter och som en del av måltiden. Än finns det möjlighet att plocka och samla. Mycket inspiration och ny grön kunskap har vi med oss hem.

  Skördetider – med alla dina sinnen för ett friskare liv.

  Lördag 22 augusti kl 13-16 

  Vi pratar om antioxidantrik mat, verksamma substanser och antinutrienter.  Vi talar om kryddor och örter och vi kan använda våra smaker sött, salt, surt, beskt och umami. Vad är processad mat?  Vi pratar olika kost som Vegetarisk, Medelhavskost, Paleo och LCHF.  
  Eva och Ingalill tar dig igenom skördetidens grönsaker, örter, rötter och näring.  Följ med oss ut i naturen och ta med din egen fika. Kläder efter väder. Du får meddelande om samlingsplats ett par dagar i förväg.

  Växternas gröna kraft – introduktion.

  Lördag  12/9 kl 13

  Detta är starten på din gröna kunskapsresa. Vi lär känna växterna lite närmre, hur de är uppbyggda och vilka aktiva ämnen i dem som har stödjande och lindrande effekter. Vi kommer också in på användning och tips på beredningar.

  Under kursen gör vi också en historisk tillbakablick; när började vi använda läkeväxter, hur visste våra förfäder vilka växter som skulle användas och vi möter ett antal spännande personer på vägen fram till våra dagar.

  Mage/tarm del 1

  Onsdag 2/9 kl 18.30-21.00

  Visste du hur viktig magen och tarmens funktion är för vår hälsa. Vi pratar om mikrobiomet  (goda bakterier) i tunntarm och tjocktarm och hur de skiljer sig åt. Vi pratar om matsmältning, saltsyra, enzymer och varför levern och gallfunktionen är så viktig. Här får du tips om hur du kan stödja och balansera ditt immunförsvar och hur en mage i balans kan påverka ditt humör positivt.
  Ingalill Vestman berättar om hur hon arbetar med mag-tarmhälsa i sin funktionsmedicinska mottagning och hur man kan lugna en orolig mage. Eva Olsson ger dig tips på användbara läkeväxter.

  Växternas gröna kraft – workshop och fördjupade kunskaper.

  Lördag 17/10 kl 13

  Glykosider, bitterämnen, eteriska oljor, saponiner och slemämnen – alla har de olika egenskaper. Vi fördjupar våra kunskaper om läkeväxternas aktiva ämnen. Viktig kunskap för att veta på vilket sätt vi kan använda oss av växterna för egenvård och hur de ska beredas. Under kursen varvar vi teori och praktik och du får värdefulla tips på användning och beredning.

  Hormonlördag  

  Lördag 19/9   kl 09.30 – 15.30

  En hel dags djupdykning i hormonernas värld. Hormonbalans handlar hur de olika hormonproducerande organen fungerar som ett helt system och samverkar och motverkar varandra. Vi tar upp binjurehormoner och stress, om sköldkörtelhormoner och könshormoner. Vi diskuterar om varför många med sköldkörtelbesvär upplever att de inte får adekvat hjälp för sina besvär med trötthet, hjärndimma, hjärtklappning mm. Vi tar upp hur PMS, övergångsbesvär, svettningar, vallningar,  sömnbesvär och migrän kan höra ihop.
  Ingalill Vestman leg sjuksköterska pratar om hur du ur ett funktionsmedicinskt perspektiv kan balansera dina hormoner med hjälp av kost, kosttillskott och livsstil. Eva Olsson örtterapeut tar upp hur olika örter används för att stödja och balansera de olika delarna i hormonsystemet.

  Hildegard av Bingen och hennes helhetsläkekonst.

  Lördag 24/10 kl 10-15

  Möt under en heldag Hildegard av Bingen, en av medeltidens mest intressanta personligheter. Vi inleder med hennes biografi och hennes tankar kring vår hälsa. Hildegard skrev verk om allt från skapelsen till läkeväxter och formulerade en helhetsläkekonst med många tankar som är giltiga än idag.

  Efter lunch fördjupar vi oss i två av de tre delarna av helhetsläkekonsten. Den fysiska delen, som innehåller hennes råd kring kost och livsmedel och den kosmiska delen, som innehåller bland annat Hildegards tankar kring läkande toner, elementen och ädelstenarna. Vi bekantar oss med hennes verk Causae et Curae och Physica och under dagen varvar vi teori med praktisk tillverkning av hennes kurer.

  Mage/tarm del 2

  Onsdag  23/9  kl 18.30-21.00

  IBS, dysbios, SIBO, Morbus Chron, Ulcerös Colit, reflux, sura uppstötningar, förstoppning, diarré, läckande tarm, colon irritabile. Ja listan kan göras lång av alla diagnoser som berör mag och tarm, liksom olika dieter som tas fram för att möta olika sorters besvär.
  Ingalill Vestman leg. sjuksköterska och funktionsmedicinsk praktiker pratar om vad alla dessa diagnoser innebär, hur man kan hitta rätt åtgärder för att återställa balansen och mikrobiomet i tarmen och få tarmen att läka. Eva Olsson berättar om växter som kan lindra dina besvär.

  Eteriska oljor från morgon till kväll. Workshop.

  Lördag 7/11 kl 13

  Den eteriska oljan är växtens själ, själva essensen. Hur påverkar oljorna oss, hur fungerar vårt doftsinne och hur kan dofterna förgylla min vardag?

  Denna kväll är både teoretisk och praktisk. Med dig hem får du väldoft i olika former.

  Funktionsmedicin, örter och antioxidanter  

  Onsdag 7/10 kl 18.30 – 21.00

  Vad är funktionsmedicin? Ja den frågan får vi svar på, liksom hur olika sorters av mat kan stödja hormonbalans, immunförsvar, mag-tarmkanalen och hur vi kan välja glad mat, istället för det som gör oss trötta och deprimerade.
  Vilka örter, vitaminer, mineraler och antioxidanter kan stödja hälsan?
  Ingalill Vestman ”Sjuksköterskan som blev frisk” berättar om hur du kan låta maten bli din medicin ur ett funktionsmedicinskt perspektiv. Eva ger dig inspiration från naturens gröna skafferi och apotek.

  Hildegard av Bingen och hennes visionsbilder.

  Lördag 21/11 kl 13

  En kurs för dig som redan lärt känna Hildegard av Bingen. I två av Hildegards verk; Scivias och Liber Divinorum Operum – boken om Guds verk, finns fantastiska visionsbilder. Vi njuter av dem, begrundar och tar del av de tillhörande texterna. Kanske fastnar vi för någon av dem att fortsätta träffas kring för att ytterligare fördjupa oss i.

  Ladda för en friskare vinter.  

  Onsdag 21/10 18.30 – 21.00

  Varför blir vi sjuka på vintern? Hur fungerar immunförsvaret? Vad har mage-tarm och mikrobiomet med immunförsvaret att göra? 
  Ingalill går igenom hur immunförsvaret fungerar ur ett funktionsmedicinskt perspektiv och hur du kan bygga upp ditt eget försvar. Eva botaniserar i antiinflammatoriska och immunförsvarsstärkande örter och hur du kan använda dem för att förebygga och lindra.