KURSPROGRAM VÅREN 2020

Lustfylld kunskapsförmedling om läkeväxter och dofter. 

Under våren kan du välja bland en mängd spännande ämnen. Du lär känna växterna, både örter, buskar och träd, och deras gröna kraft både som läkeväxter och som en del av måltiden. Jag vill genom att förmedla kunskap om växterna och hur man använder dem för egenvård också förmedla tryggheten i hur du kan ta hand om dig själv på ett bra sätt.

I kursprogrammet finner du också de kurser jag arrangerar i samarbete med Ingalill Vestman, Må Bra Coctailen. Ingalill är leg. Sjuksköterska i funktionsmedicin, leg. Barnmorska och känd som ”sjuksköterskan som blev frisk”. Här får du fördjupad kunskap kring hälsa och om hur du med kosten kan stödja din kropp.

Pris: Kurserna kostar 240:- inkl fika och kursmaterial.

Heldagskursen om Hildegard av Bingen kostar 600:- inkl lättare lunch och kursmaterial.

Du betalar på plats med kort, swish eller kontant.

Tid: Kurserna tar ca 2,5 timme undantaget heldagskursen, som pågår 10-15.

Plats: Kurserna hålls i vår egen lokal på andra våningen i Örthuset, Lilla Norregatan 17 i Ystad.

Anmälan: Du anmäler dig till kurserna till Eva på 070-6840505 eller eva@herbasensia.se

Varmt välkommen!

  Herbasensias kurser

  Herbasensia i samarbete med Må Bra Coctailen

  Vi erbjuder en serie på tre föreläsningar kring hormoner. 

  Växternas gröna kraft – introduktion.  

  Onsdag 15/1 kl 18.30-21.00

  Detta är starten på din gröna kunskapsresa. Vi lär känna växterna lite närmre, hur de är uppbyggda och vilka aktiva ämnen i dem som har stödjande och lindrande effekter. Vi kommer också in på användning och tips på beredningar.

  Under kursen gör vi också en historisk tillbakablick; när började vi använda läkeväxter, hur visste våra förfäder vilka växter som skulle användas och vi möter ett antal spännande personer på vägen fram till våra dagar.

  Mage/tarm del 1

  Onsdag 22/1 kl 18.30-21.00

  Visste du hur viktig magen och tarmens funktion är för vår hälsa. Vi pratar om mikrobiomet  (goda bakterier) i tunntarm och tjocktarm och hur de skiljer sig åt. Vi pratar om matsmältning, saltsyra, enzymer och varför levern och gallfunktionen är så viktig. Här får du tips om hur du kan stödja och balansera ditt immunförsvar och hur en mage i balans kan påverka ditt humör positivt.
  Ingalill Vestman berättar om hur hon arbetar med mag-tarmhälsa i sin funktionsmedicinska mottagning och hur man kan lugna en orolig mage. Eva Olsson ger dig tips på användbara växter.

  Växternas gröna kraft – workshop och fördjupade kunskaper. 

  Lördag 29/2 kl 13-15.30

  Glykosider, bitterämnen, eteriska oljor, saponiner och slemämnen – alla har de olika egenskaper. Vi fördjupar våra kunskaper om läkeväxternas aktiva ämnen. Viktig kunskap för att veta på vilket sätt vi kan använda oss av växterna för egenvård och hur de ska beredas. Under kursen varvar vi teori och praktik och du får värdefulla tips på användning och beredning.

  Mage/tarm del 2

  Onsdag 5/2 kl 18.30-21.00

  IBS, dysbios, SIBO, Morbus Chron, Ulcerös Colit, reflux, sura uppstötningar, förstoppning, diarré, läckande tarm, colon irritabile. Ja listan kan göras lång av alla diagnoser som berör mage och tarm, liksom olika dieter som tas fram för att möta olika sorters besvär.
  Ingalill Vestman leg. sjuksköterska och funktionsmedicinsk praktiker pratar om vad alla dessa diagnoser innebär, hur man kan hitta rätt åtgärder för att återställa balansen och mikrobiomet i tarmen och få tarmen att läka. Eva Olsson berättar om vilda växter som en del av måltiden liksom användbara läkeväxter.

  Att plantera en läkeörtagård

  Onsdag 15/4  kl 18.30-21.00

  Nu börjar det klia i de gröna fingrarna! Vi längtar efter att få börja ta sticklingar, så och sätta. När du ska planera årets odling är det bra att också fundera över vilka växter du har användning för. Du får tips och råd kring odling och bruk av våra vanligaste och mest användbara läkeörter. Hur förökas de? Vilken växtplats vill de ha? Du får svar på dina frågor vare sig du odlar i rabatt eller kruka. 

  Hud  

  Onsdag 26/2 kl 18.30-21.00

  Huden är kroppens största sinnesorgan, där finns också en del av det viktiga immunförsvaret. I huden visar det sig när du har obalanser i magen, tarmen och näringsupptaget. Vi pratar om hur hudproblem är kopplat till leverns och njurarnas funktion.
  Ingalill Vestman leg. sjuksköterska och funktionsmedicinsk praktiker pratar om hur du kan lugna en problemhud ur ett funktionsmedicinskt perspektiv. Eva Olsson ger dig exempel på läkeväxter som kan stödja, hur du kan vårda din hud med växternas hjälp och vad funktionell hudvård kan innehålla.

  Örtvandringar i naturen runt Ystad.

  Onsdag 13/5 kl 18.30 och lördag 30/5 kl 13.00

  Under drygt två timmar går vi tillsammans i naturens skafferi och gröna apotek. Vi gör täta stopp och jag berättar om växterna både som läkeväxter och som en del av måltiden. Nu har vi hela sommaren på oss att plocka och samla. Mycket inspiration och ny grön kunskap har vi med oss hem.

  Funktionsmedicin, örter och antioxidanter  

  Lördag 14/3 kl 13-16

  Vad är funktionsmedicin? Ja den frågan får vi svar på, liksom hur olika sorter av mat kan stödja hormonbalans, immunförsvar, mag-tarmkanalen och hur vi kan välja glad mat, istället för det som gör oss trötta och deprimerade.
  Vilka örter, vitaminer, mineraler och antioxidanter kan stödja hälsan?
  Ingalill Vestman ”Sjuksköterskan som blev frisk” berättar om hur du kan låta maten bli din medicin ur ett funktionsmedicinskt perspektiv. Eva Olsson ger dig inspiration så att du kan njuta av naturens gröna skafferi och kunskap för att använda naturens apotek för din egenvård.

  Trädgårdskväll om skörd, torkning och beredning. 

  Onsdag 10/6 kl 18.30

  Vi börjar kvällen med att kika på läkeväxterna i Herbasensias trädgård. Sommaren är plockningens och beredningarnas tid. När och hur ska det skördas? Hur torkar jag växterna för bästa resultat och vad gör jag sedan med dem? Under kvällen får du också tips och recept på användning av örter både i matlagningen och som användbara huskurer. 

  Stress/sömn  

  Lördag 28/3 kl 13-16

  Många har svårt för att koppla av i en stressad värld och 1/3 del av Sveriges befolkning uppger att de har sömnsvårigheter. Att komma till ro, trots daglig stress är idag en utmaning för många. Denna eftermiddag ger dig handfasta verktyg som du använda dig av hemma.
  Ingalill Vestman leg sjuksköterska berättar om hur hon i sin funktionsmedicinska praktik arbetar med mat, kosttillskott, mental träning och hypnos kopplat till stress och god sömn.

  De eteriska oljorna är till stor hjälp när det gäller att sänka stress och lindra oro. Eva Olsson guidar dig genom ett antal eteriska oljor och ger dig råd om hur de bäst används. Du får också göra ett eget doftsalt att ta med dig hem.