070-684 05 05 eva@herbasensia.se

Kursprogram hösten 2017

och våren 2018

Lustfylld kunskapsförmedling om örter och dofter.
Välj bland nio olika rubriker:

  • Välkommen i örternas värld, en introduktion
  • Botanik, växtlatin och naturens läkande kraft.
  • Huskurer att göra själv
  • Hildegard av Bingen, både introduktion och fördjupningar.
  • Örtkännedom
  • Örtvandringar i naturen
  • Skörda, torka, förvara och bereda
  • Att plantera en läkeörtagård
  • Kurs med workshop om doft, parfym och eteriska oljor

Anmälan: Du anmäler dig till kurserna till Eva på 070-6840505 eller eva@herbasensia.se
Pris: 240:-/tillfälle undantaget ”Huskurer du kan göra själv”, som inkluderar material och därför kostar 380:- samt parfymdagarna, som kostar 1500:-. Vad som är inkluderat i parfymutbildningen finns specificerat under beskrivningen av kursdagarna.
Tid: Kurserna tar ca 2,5 timme och det ingår alltid örtte med tilltugg. Parfymkurserna är heldagar 9.30-15.30.
Plats: Kurserna hålls i vår egen trevliga lokal på Lilla Norregatan 17.

Lördag 20/1 kl 13

Välkommen in i örternas värld.

Vad är en ört? Vad innehåller den? När började vi använda örterna och hur? Vi tittar på örterna historiskt och möter spännande personer på vägen fram till våra dagar. Vi lär också känna växterna lite närmre, deras delar och hur vi kan använda dem utifrån vad de innehåller. Denna kväll är en introduktion och starten på en härlig kunskapsresa.

Onsdag 7/2 kl 18.30

Örtkännedom 1

Ett grönt skafferi och apotek väntar runt knuten. Vi tar oss an ett antal örter som du finner både i naturen och trädgården. Att känna igen växterna, veta vad de innehåller och kan användas till gör att du använder dem.. Det är en speciell känsla att plocka sitt eget rogivande te och göra sin egen välgörande massageolja.

Onsdag  28/2 kl 18.30

Örtkännedom 2

Vi fortsätter på den inslagna vägen från i ”Örtkännedom 1” och nu lär vi känna ytterligare ett antal örter men också träd. Det blir inte enbart teori utan vi går också ut och lär känna träden och deras verksamma knoppar. Kanske har någon ört tittat fram efter vinterdvalan.

Onsdag 7/3 kl 18.30

Hildegard av Bingen – introduktion till en fantastisk kvinna.

Möt Hildegard av Bingen, en av medeltidens mest intressanta personligheter, lyssna till hennes biografi och hennes goda råd. Hon skrev verk om örter, om skapelsen och om en helhetsläkekonst med många tankar som är giltiga än idag. Hildegard skrev också musik som vi lyssnar på medan vi kokar hennes Hjärtevin och smakar på Nervkaka, allt tillrett enligt de recept hon efterlämnade.

 

Lördag 17/3  kl 13

Huskurer du kan göra själv

Du får tips och recept på enkla huskurer som du kan göra själv av de örter du plockar eller odlar i din trädgård. Faktabaserad kunskap om varför du ska använda vissa växter och undvika andra är viktig, liksom att förstå vad i växten det är som är verksamt. Vi kokar en salva och ett cerat samt gör en tinktur, som du får med dig hem.

Onsdag 21/3 kl 18.30

Hildegard av Bingen – en fördjupning i hennes fysiska och kosmiska medicin.

Detta är en fördjupning för dig som redan lärt känna Hildegard lite grann och vill veta mer om den fysiska delen av hennes helhetsläkekonst. Denna del innehåller hennes råd kring kost och livsmedel, de kryddor och örter hon rekommenderade och på vilket sätt hennes kurer görs. Vi kommer också in på hennes användning av ädelstenar. Detta finns beskrivet i hennes verk Causae et Curae och Physica, som vi också kommer att bekanta oss med.

Onsdag 4/4 kl 18.30

Att plantera en läkeörtagård.

Nu börjar det klia i de gröna fingrarna! Du får tips och råd kring odling och bruk av våra vanligaste och mest användbara läkeörter. Hur förökas de? Vilken växtplats vill de ha? Du får svar på dina frågor vare sig du odlar i rabatt eller kruka.

Onsdag 6/12 kl 18.30 och Onsdag 18/4 kl 18.30

Hildegard av Bingen- en fördjupning och introduktion till de 35 livskrafterna.

En fördjupningskväll för dig som resan lärt känna Hildegard lite grann och nu vill veta mer om hennes psykoterapeutiska verk, Liber Vitae Meritorum – boken om livsförtjänsterna, de 35 kraftparen av dygder och laster. Detta blir en början till att förstå Hildegards syn på kopplingen mellan kropp och själ, hur hon tänkte sig orsaken till människornas fysiska och psykiska problem, och hur man kunde lösa dem.

 

 

Söndag 6/5 kl 13 och onsdag 30/5 kl 18.30

Örtvandringar i naturen runt Ystad

Under drygt två timmar går vi tillsammans i naturens skafferi och gröna apotek. Vi gör täta stopp och jag berättar om växterna både som läkeväxter och som en del av måltiden. Nu har vi hela sommaren på oss att plocka och samla. Mycket inspiration och ny grön kunskap har vi med oss hem.

Onsdag 13/6 kl 18.30

Skörda, torka, förvara och bereda

Det är nu som all den kunskap vinterns kurser givet ska användas. Sommaren är plockningens tid och sedan ska det tas om hand. Du får veta allt om hur du ska skörda, torka och förvara. Det blir också tips och recept på användning av örter både i matlagningen och som huskurer.

Söndag 8/10 kl 9.30-15.30

Kurs med workshop i doft, parfym och eteriska oljor.

Förmiddagen ägnas först teoretiskt åt vad en parfym egentligen är, hur den är uppbyggd med noter och ackord, vilka de naturliga parfymmaterialen är och hur de framställs.Innan vi börjar blanda vårt första alster doftar vi oss genom några olika oljor från de olika noterna för att lära känna dem. Förmiddagen avslutas med att vi blandar en oljebaserad parfym. Under eftermiddagen fördjupar vi kunskaperna, lär känna vilka doftgrupper man kan dela in de olika eteriska oljorna i och vilka accessoirnoter det finns och varför de är viktiga att känna till. Eftermiddagens praktiska del består i att göra en egen solid parfym.

Kursavgift: 1500:- I priset ingår: Föreläsningar och handledning, kursdokumentation, material till en 10 ml oljebaserad parfym och en 5 ml solid parfym samt för- och eftermiddagsfika.

Kursledare: Eva Olsson och Charlotta Lindqvist, som båda gått utbildning hos Mandy Aftel, Aftelier Perfumes i Berkeley, USA.

 

Söndag 29/10 kl 9.30-15.30

Kurs med workshop i doft, parfym och eteriska oljor.

Vi inleder med en historisk tillbakablick på parfymen innan vi börjar lära känna några olika klassiska parfymgrupper/familjer. Vi fortsätter vår upptäcktsfärd bland dofterna och lär oss känna igen fler och fler eteriska oljor. Förmiddagens praktiska del består i att blanda en alkoholbaserad parfym utifrån ett recept. Under eftermiddagen ska vi fördjupa oss i hur vårt doftsinne fungerar, hur det påverkar oss och hur vi kan använda oss av detta terapeutiskt. Kursdagen avslutar vi sedan med att blanda en egenkomponerad alkoholbaserad parfym.

Kursavgift: 1500:- I priset ingår: Föreläsningar och handledning, kursdokumentation, material till två 5 ml alkoholbaserade parfymer samt för- och eftermiddagsfika.

Kursledare: Eva Olsson och Charlotta Lindqvist, som båda gått utbildning hos Mandy Aftel, Aftelier Perfumes i Berkeley, USA.

 

 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng