070-684 05 05 eva@herbasensia.se

Eva Olsson har skrivit tre böcker och ett häfte om örter.

Böcker och häften kan beställas via e-post eva@herbasensia.se eller på telefon 070-6840505

Pris vid köp av två böcker: 340:- Pris vid köp av tre böcker 490:-

Örter och smaker från Österlen

Kokbok med recept på allt från drycker, smårätter och varmrätter till desserter, kakor och bröd. Personligt skrivna recept blandat med kuriosa, oväntade kombinationer av kryddörter och råd kring smaksättning.
img_2281Eva, som under flera år drev välrenommerade kryddgården Österlenkryddor tillsammans med sin man delar här med sig av sin gedigna receptskatt. Från mormors mors handskrivna receptbok med vaxdukspärm kommer receptet på örtskorporna. Här är det fritt fram för smaksättningsfantasier. Citronverbena blir friskt och gott, lavendel är klassiskt, timjan och grovhackad mörk choklad överraskande liksom stött anis eller koriander.

Exempel ur kakavsnittet: Lavendelsockerkaka, havrekakor med salvia, Evas vallmolängd, chokladkaka med dragonsås.

Exempel ur varmrätter: “Vårsolen behöver bara göra verkan några dagar efter att snön smält undan för att nässlorna skall vakna och titta upp. Oh, vad vi längtat efter detta första gröna efter en lång vinter. Nästan samtidigt hittar vi mörkröda tjocka knoppar sticka upp hos libbstickan. Naturen bjuder oss på en självklar och slagbar kombination till nässelsoppan.”

Författare: Eva Olsson
Foto: Eva Olsson
Wire-O-bunden, 100 s
Höjd bok: 205 mm
Ca 45 recept, 60 färgbilder
Förlag: münchmedia ab
ISBN 978-91-633-2934-0
Pris: 185:-

Pris vid köp av två böcker: 340:- Pris vid köp av tre böcker 490:-

Lavendel på Österlen

Bok med genomgång av lavendelns historia, odling och skötsel, lavendel för nytta och njutning samt lavendel som smaksättare. Personligt skriven text och recept på allt från drycker och kryddblandningar till varmrätter med kött och fisk samt desserter, kakor och bröd.

img_2277I boken ger Eva många odlingstips och värdefulla råd för den som vill kunna njuta av både väldoft och buskens vackert rundade form.

-Den där perfekta lavendelhäcken får man genom att man med häcksaxen formar plantorna till pyramidform, avslöjar Eva

I receptavsnittet faller vi för “Vit varm choklad med lavendel”. Att dricka varm choklad utomhus när luften är härligt krispig av frost är något speciellt. Att chokladen sedan har en smak av högsommarens prunkande trädgård är en spännande kontrast.

– All lavendel är ätlig, men vissa sorter är mera lämpliga och godare än andra. Den engelska lavendeln, Lavandula angustifolia som vi ofta odlar i våra trädgårdar passar fint som smaksättare. Den är söt och god och har låg halt av kamfer.

Författare: Eva Olsson
Foto: Eva Olsson
Spiralbunden, 104 s
Höjd bok: 205 mm
Ca 22 recept, ca 90 färgbilder
Förlag: münchmedia ab
ISBN: 978-91-978512-3
Pris: 185:-

Pris vid köp av två böcker: 340:- Pris vid köp av tre böcker 490:-

Evas örter på flaska

I Evas värld kan du smaka på alla årstiderna. Våren med sina späda primörer utgör början. Under sommaren hinner vi knappt med: “Köksbänken fylls med burkar och flaskor. Ner åker blommor, bär och blad.” I Evas örter på flaska bjuds vi på välkomponerade smakupplevelser, ingetlämnas åt slumpen! Boken är en hyllning till konsten att själv krydda sitt brännvin.

img_2279Kan man smaka på hösten? Går det att känna doften av vår? Ja i min värld av örter kan man till och med stoppa sommaren på flaska. När du kryddar din egen snaps och likör med de örter, bär och frukter som plockas just nu, kan du verkligen smaka på årstiderna.Låt vårens nässelsoppa få sällskap av nässelsnaps eller klorofyllbomb och servera höstens lammgryta tillsammans med päronsnaps med rosmarin, säger Eva.

I boken inspirerar hon till nya tillfällen att dricka snaps. Varför inte servera snaps också till desserten? Hallonsnaps med rosmarin är ett spännande alternativ till dessertvin när det serveras till glass med hallonsås. Kaffekalasen har fått en renässans och till hembakade kakor ska det naturligtvis vara hemgjord likör!

Boken är indelad i årstider för att du lätt ska finna vad som är bäst att samla just nu. Smakerna väcker också minnena. Du kommer att minnas i vilken glänta du plockade björnbären förra hösten och vem du skördade malörten tillsammans med i somras. Till snapsarna och likörerna kan de visor som medföljer boken och som specialskrivits till flera av recepten sjungas.

Författare: Eva Olsson
Foto: Eva Olsson
Vistexter: Alice Alvinstedt
Wire-O-bunden, 96 s
Bokens höjd: 205 mm
Ca 39 recept, ca 80 färgbilder
Förlag: münchmedia
ISBN: 978-91-978512-0
Pris: 195:-

Pris vid köp av två böcker: 340:- Pris vid köp av tre böcker 490:-

På vandring bland örter

Att odla örter är oändlig glädje, vare sig det är en hel örtagård eller en kruka på fönsterbrädan. Med sin doft och smak berör de våra sinnen och inspirerar till spännande utflykter i smakernas värld. Både odlade och vilda har de varit i människans tjänst sedan urminnes tider. Eva Olsimg_2283son har i detta häfte sammanställt sina bästa tips och råd om användning av örter på olika sätt.

 

 

 

 

 

 

Text: Eva Olsson
Foto: Eva Olsson
Häftad, 33 sidor
beskrivning av 35 växter med färgbilder
Pris: 50:-

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng