070-684 05 05 eva@herbasensia.se

Kursprogram hösten 2017

Kursprogrammet för våren 2018 presenteras under hösten.

Lustfylld kunskapsförmedling om örter och dofter.
Välj bland nio olika rubriker:

  • Välkommen i örternas värld, en introduktion
  • Botanik, växtlatin och naturens läkande kraft.
  • Huskurer att göra själv
  • Hildegard av Bingen, både introduktion och fördjupningar.
  • Örtkännedom (våren 2018)
  • Örtvandringar i naturen (våren 2018)
  • Skörda, torka, förvara och bereda (våren 2018)
  • Att plantera en läkeörtagård (våren 2018)
  • Kurs med workshop om doft, parfym och eteriska oljor

Anmälan: Du anmäler dig till kurserna till Eva på 070-6840505 eller eva@herbasensia.se
Pris: 240:-/tillfälle undantaget ”Huskurer du kan göra själv”, som inkluderar material och därför kostar 380:- samt parfymdagarna, som kostar 1500:-. Vad som är inkluderat i parfymutbildningen finns specificerat under beskrivningen av kursdagarna.
Tid: Kurserna tar ca 2,5 timme och det ingår alltid örtte med tilltugg. Parfymkurserna är heldagar 9.30-15.30.
Plats: Kurserna hålls i vår egen trevliga lokal på Lilla Norregatan 17.

Onsdag 4/10 kl 18.30

Välkommen in i örternas värld.

Vad är en ört? Vad innehåller den? När började vi använda örterna och hur? Vi tittar på örterna historiskt och möter spännande personer på vägen fram till våra dagar. Vi lär också känna växterna lite närmare, vilka aktiva ämnen de kan innehålla och hur vi kan använda dem utifrån vad de innehåller samt vilka delar av växten vi använder. Denna kväll är en introduktion och starten på din egen gröna kunskapsresa.

Onsdag 25/10 kl 18.30

Botanik, växtlatin och naturens läkande kraft.

Rapporterna duggar tätt nu om hur välgörande det är att vistas i naturen och vi ägnar en del av kvällen åt detta fascinerande ämne. Vi plockar också fram luppen. Att dyka ner i en växt med den är att få tillträde till en helt ny värld. Det blir gammal hederlig botanik där vi lär oss mer om växtens anatomi och slutligen letar vi oss fram bland de latinska/botaniska namnen och ser hur mycket de kan berätta för oss om växten. En kväll som denna blir det naturligtvis också lite prat om Linné och hans gärning.

Onsdag 1/11 kl 18.30

Hildegard av Bingen – introduktion till en fantastisk kvinna.

Möt Hildegard av Bingen, en av medeltidens mest intressanta personligheter, lyssna till hennes biografi och hennes goda råd. Hon skrev verk om örter, om skapelsen och om en helhetsläkekonst med många tankar som är giltiga än idag. Hildegard skrev också musik som vi lyssnar på medan vi kokar hennes Hjärtevin och smakar på Nervkaka, allt tillrett enligt de recept hon efterlämnade.

 

Lördag 18/11 kl 13.00

Hildegard av Bingen – en fördjupning i hennes fysiska medicin.

Detta är en fördjupning för dig som redan lärt känna Hildegard lite grann och vill veta mer om den fysiska delen av hennes helhetsläkekonst. Denna del innehåller hennes råd kring kost och livsmedel, de kryddor och örter hon rekommenderade och på vilket sätt hennes kurer görs. Detta finns beskrivet i hennes verk Causae et Curae och Physica, som vi också kommer att bekanta oss med.

Onsdag 29/11 kl 18.30

Huskurer du kan göra själv.

Du får tips och recept på enkla huskurer som du kan göra själv av de örter du plockar eller odlar i din trädgård. Faktabaserad kunskap om varför du ska använda vissa växter och undvika andra är viktig, liksom att förstå vad i växten det är som är verksamt. Vi kokar en salva och ett cerat samt gör en tinktur, som du får med dig hem.

 

Onsdag 6/12 kl 18.30

Hildegard av Bingen- en fördjupning och introduktion till de 35 livskrafterna.

En fördjupningskväll för dig som resan lärt känna Hildegard lite grann och nu vill veta mer om hennes psykoterapeutiska verk, Liber Vitae Meritorum – boken om livsförtjänsterna, de 35 kraftparen av dygder och laster. Detta blir en början till att förstå Hildegards syn på kopplingen mellan kropp och själ, hur hon tänkte sig orsaken till människornas fysiska och psykiska problem, och hur man kunde lösa dem.

 

 

Söndag 8/10 kl 9.30-15.30

Kurs med workshop i doft, parfym och eteriska oljor.

Förmiddagen ägnas först teoretiskt åt vad en parfym egentligen är, hur den är uppbyggd med noter och ackord, vilka de naturliga parfymmaterialen är och hur de framställs.Innan vi börjar blanda vårt första alster doftar vi oss genom några olika oljor från de olika noterna för att lära känna dem. Förmiddagen avslutas med att vi blandar en oljebaserad parfym. Under eftermiddagen fördjupar vi kunskaperna, lär känna vilka doftgrupper man kan dela in de olika eteriska oljorna i och vilka accessoirnoter det finns och varför de är viktiga att känna till. Eftermiddagens praktiska del består i att göra en egen solid parfym.

Kursavgift: 1500:- I priset ingår: Föreläsningar och handledning, kursdokumentation, material till en 10 ml oljebaserad parfym och en 5 ml solid parfym samt för- och eftermiddagsfika.

Kursledare: Eva Olsson och Charlotta Lindqvist, som båda gått utbildning hos Mandy Aftel, Aftelier Perfumes i Berkeley, USA.

 

Söndag 29/10 kl 9.30-15.30

Kurs med workshop i doft, parfym och eteriska oljor.

Vi inleder med en historisk tillbakablick på parfymen innan vi börjar lära känna några olika klassiska parfymgrupper/familjer. Vi fortsätter vår upptäcktsfärd bland dofterna och lär oss känna igen fler och fler eteriska oljor. Förmiddagens praktiska del består i att blanda en alkoholbaserad parfym utifrån ett recept. Under eftermiddagen ska vi fördjupa oss i hur vårt doftsinne fungerar, hur det påverkar oss och hur vi kan använda oss av detta terapeutiskt. Kursdagen avslutar vi sedan med att blanda en egenkomponerad alkoholbaserad parfym.

Kursavgift: 1500:- I priset ingår: Föreläsningar och handledning, kursdokumentation, material till två 5 ml alkoholbaserade parfymer samt för- och eftermiddagsfika.

Kursledare: Eva Olsson och Charlotta Lindqvist, som båda gått utbildning hos Mandy Aftel, Aftelier Perfumes i Berkeley, USA.